×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van voegwerken

Voegen zijn en belangrijk onderdeel van elke gevel. Ze maken zowat 20 à 30% van elke gevel uit. Het is dus belangrijk om ze steeds in goede staat te houden.

Laat je hierdoor zeker bijstaan door een professionele vakman. Zij weten hoe ze voegen moeten herstellen of onderhouden, zonder blijvende schade aan je gevel te veroorzaken. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen van specialisten in voegwerken.

Elke offerte is gratis en volledig vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gevel-werken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Voegwerken uitvoeren aan je gevel? Waarop moet je letten?

Voegen zijn een belangrijk onderdeel van je gevels. Voegwerk beslaat doorgaans zo’n 20 à 30% van je totale geveloppervlakte. Een aanzienlijk deel, en dus heel belangrijk om steeds in goede staat te houden.

Voegwerken helpen niet alleen om je voegen in goede staat te houden, ze bevorderen ook het uitzicht van je gevel. Kapotte voegen geven je gevel immers een verloederde indruk.

Welke voegwerken kan je uitvoeren om je voegen te herstellen? En hoeveel kost het laten uitvoeren van voegwerken? Een overzicht.

In dit artikel:

Waarom voegwerken uitvoeren?

oude bakstenen muur © Shutterstock - De versleten voegen van een oude bakstenen muur kunnen voor grote vochtproblemen zorgen

Voegwerken hebben zowel een functionele als een esthetische reden. Aangezien voegen zowat 20 à 30% van je gevel beslaan, bepalen ze voor een groot stuk ook het uitzicht van je gevel. Voegen die in slechte staat zijn zullen direct opvallen en de uitstraling van de hele gevel ondermijnen.

Aan de andere kant hebben voegen ook als functie om regenwater tegen te houden, zodat het niet in de muur kan dringen. Indien de voegen kapot zijn, kan hemelwater zich toch in de gevel dringen, en vochtproblemen veroorzaken. Vocht kan zelfs doorheen de hele gevel dringen, en vochtproblemen veroorzaken op de binnenmuur.

Bovendien kan vocht in de gevel voor felle schade zorgen in de winter. Bevroren water zet namelijk uit, waardoor er schade kan ontstaan in de gevelstenen en in de voegen. Er kunnen hierdoor barsten ontstaan, waardoor nog meer vocht in de gevel kan dringen. De enige manier om dit proces tegen te gaan, is door de voegen volledig te herstellen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gevel reinigen, renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een gevelwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwde of herstelde gevel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele gevelwerker?

Vergelijk prijzen van professionele gevelwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Laat je gevel reinigen, renoveren of herstellen door professionals. Zij leveren een gevel af die de uitstraling van je woning naar een hoger niveau tilt. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gevelwerkers

aanvraag starten


voegwerken © Shutterstock - Door voegwerken te laten uitvoeren, laat je je bakstenen muur met herstelde voegen er weer als nieuw uitzien.

Soorten voegwerken

Er zijn verschillende manieren waarop je de voegen van je gevel onder handen kan nemen. De behandeling die je best volgt, hangt ondermeer af van het soort voegen in je gevel.

Voegen uithakken

Slechte voegen uit de gevel verwijderen, kan je in de eerste plaats doen door je voegen uit te hakken. Voegen uithakken kan je doen met behulp van een speciale hakhamer. Dit ziet eruit als een smalle beitel, waarmee je door middel van perslucht snelle en kleine hakbewegingen uitvoert.

Het voordeel van deze techniek is dat je je specifiek kan richten op de voegen, en dat je hierbij het steenwerk niet beschadigt. Je kan bovendien ook heel precies te werk gaan. Enkel het kapotte voegwerk kan verwijderd worden, het gezonde voegwerk kan bewaard blijven. Indien de voeg enkel nog bestaat uit gezonde metselspecie, dan heb je een goede ondergrond voor nieuw voegspecie. Zorg er vooraf wel voor dat de uitgehakte voegen goed gereinigd zijn, zodat de nieuwe voegspecie zich goed kan hechten.

Voegen uitslijpen

voegen uitslijpen © Shutterstock - Voegen uitslijpen is maar één van de manieren om slechte voegen uit de muur te verwijderen

In sommige gevallen is het niet mogelijk om voegen uit te hakken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de voegen te smal of te hard zijn. Vooral bij oudere gebouwen komt dit wel eens voor.

In dat geval zal men kiezen voor een alternatieve techniek, namelijk het uitslijpen van voegen. Voegen uitslijpen is een iets arbeidsintensievere techniek dan het uithakken van voegen.

Voor het uitslijpen van voegen komen verschillende soorten gereedschap in aanmerking. Zo kan je gebruik maken van een slijptol. Ook een speciale frees is een mogelijkheid. Welk type gereedschap je best kiest, hangt af van het type voeg dat je wil uitslijpen.

Voegen kleuren

Nadat het oude voegwerk is verwijderd, kan je beginnen met het aanbrengen van nieuwe voegspecie. Denk eraan dat de voegen een grote invloed hebben op het uitzicht van je gevel, dus sta best even stil bij het type voegspecie dat je aanbrengt.

Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit verschillende kleuren. Door een kleurpigment toe te voegen aan de voegspecie, kan je makkelijk zelf de kleur van je voegen bepalen. In theorie heb je de keuze uit meer dan 100 verschillende voegkleuren, al komen bepaalde kleuren uiteraard meer in aanmerking. De voegkleur die je kiest, laat je best afhangen van de kleur van de gevelstenen.

Dit zijn de meest gekozen kleuren voor voegen.

Steenwerk vervangen

Bij het verwijderen van de voegen komt soms aan het licht dat ook het steenwerk aan vervanging toe is. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de barsten of scheuren in de gevelstenen.

Net zoals bij kapotte voegen, is het belangrijk om ook kapotte gevelstenen zo snel mogelijk te vervangen. Vocht kan immers via barsten of scheuren in de muur binnendringen, waarbij het dezelfde schade kan aanbrengen als bij kapotte voegen. Bij vriesweer kan het vocht uitzetten, waardoor de barsten nog kunnen vergroten. In het ergste geval kan het vocht zich doorzetten tot aan de binnenmuren, waar het vochtplekken kan veroorzaken.

Als je bij het verwijderen van voegen merkt dat ook de gevelstenen beschadigd zijn, dan is het interessant om ook de gevelstenen meteen te herstellen. Dat gaat immers makkelijker als ook de voegen verwijderd zijn.

Soorten voegen

Bij het aanbrengen van nieuwe voegen, kan je kiezen uit verschillende soorten voegen. Je kan kiezen uit maar liefst 12 soorten voegen. Dit zijn er maar enkele:

Knipvoeg

Een knipvoeg is een type voeg die iets boven de gevelsteen uitsteekt. Nadien wordt de voeg afgesneden in een sierlijke vorm. Dit type voeg wordt dus niet geknipt, zoals z’n naam doet vermoeden, maar wel gesneden.

Omwille van het arbeidsintensieve werk van het knippen, is het aanbrengen van knipvoegen een vrij dure methode.

Snijvoeg

Een snijvoeg wordt vaak wel eens verward met een knipvoeg. Ook een gesneden voeg steekt immers iets boven de gevelsteen uit, maar zal dan worden gesneden tot het niveau van de gevelsteen met behulp van een voegspijker. Op die manier krijg je een heel strakke voeg die precisie uitstraalt.

Snijvoegen worden vaak toegepast bij renovaties, maar zijn net zoals de knipvoegen vrij duur.

Platvolvoeg

De platvolvoeg is eigenlijk niets anders dan de standaard voeg. In dit geval zal de voegspecie volledig de voegen opvullen, en vervolgens worden platgestreken op hetzelfde niveau als de gevelstenen.

Verdiepte voeg

Bij een verdiepte voeg wordt de voegspecie verdiept tussen de gevelstenen aangebracht. Als gevolg hiervan creëer je een schaduweffect. Een ander voordeel is dat de gevel na een regenbui sneller opdroogt.

Schaduwvoeg

Daar waar de voegen bij een verdiepte voeg recht lopen, zullen schaduwvoegen met een hoek van 45° worden aangebracht. Hierdoor krijg je een mooi schaduw effect als de zon op je gevel schijnt.

Bol geklopte voeg

Bij een bol geklopte voeg steekt de voeg iets boven de gevelsteen uit, en wordt dan op een grove manier bol afgewerkt.

Dit is een type voeg die tegenwoordig niet meer zoveel wordt toegepast.

Teruggehouden voeg

Een teruggehouden voeg houdt het midden tussen een standaard platvolvoeg en een verdiepte voeg. Een teruggehouden voeg is dus ook iets verdiept, maar niet zo uitgesproken als een verdiepte voeg. Wel is het zo dat met dit type voeg de gevelstenen iets meer geaccentueerd worden.

Wat is de prijs van voegwerken?

voegwerker © Shutterstock - De prijs voor een voegwerker is afhankelijk van wat juist dient te gebeuren.

De prijs van voegwerken kan je eigenlijk opsplitsen in twee delen. Enerzijds moeten de voegen, en eventueel ook de stenen, verwijderd worden. Anderzijds moeten de nieuwe voegen worden aangebracht.

We hebben al gezien dat je voor het verwijderen van voegen verschillende methoden kan toepassen. Voegen uithakken is de goedkoopste methode. Hiervoor schommelt de prijs doorgaans tussen de 33 en de 42 euro per m². Voegen uitslijpen is arbeidsintensiever, en daarom ook duurder. Hier schommelt de prijs tussen de 35 en de 50 euro per m².

Moeten er ook bakstenen vervangen worden? Reken dan op een prijs van ongeveer 12,5 euro per steen.

Soorten voegwerkenRichtprijs
Voegen uithakken33 à 42 euro per m²
Voegen uitslijpen35 à 50 euro per m²
Bakstenen vervangen12,50 euro per steen

Na het verwijderen van de kapotte voegen, is het tijd om nieuwe voegspecie aan te brengen. Zoals we gezien hebben, kan je hier kiezen uit verschillende soorten voegen.

Sommige voegen worden in een sierlijke vorm gesneden, en zijn daarom iets duurder. Voor de meer standaard voegen betaal je echter zo’n 10 euro per m².

Dit zijn de richtprijzen per voegtype.

Soorten voegenRichtprijs per m²
Knipvoeg60 tot 100 euro
Snijvoeg60 tot 100 euro
Platvolvoeg8 tot 12 euro
Verdiepte voeg8 tot 12 euro
Schaduwvoeg11 tot 15 euro
Bol geklopte voeg8 tot 12 euro
Teruggehouden voeg8 tot 12 euro

Gratis offertes voor het uitvoeren van voegwerken

Voegen zijn en belangrijk onderdeel van elke gevel. Ze maken zowat 20 à 30% van elke gevel uit. Het is dus belangrijk om ze steeds in goede staat te houden.

Laat je hierdoor zeker bijstaan door een professionele vakman. Zij weten hoe ze voegen moeten herstellen of onderhouden, zonder blijvende schade aan je gevel te veroorzaken. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen van specialisten in voegwerken.

Elke offerte is gratis en volledig vrijblijvend.


gevelwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gevelbekleding: het complete overzicht
Gevelwerken in uw buurt
Offertes voor gevelwerken