×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van gevelbekleding

Op zoek naar een geschikte specialist die je houten gevelbekleding kan plaatsen tegen een scherpe prijs? Via onderstaand formulier vraag je prijzen op bij meerdere specialisten actief in jouw regio. Vergelijk de offertes die je van hen ontvangt, en bespaar zo tot wel 35% op de kostprijs.

Alle offertes zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gevel-werken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Houten gevelbekleding: Voordelen, mogelijkheden en prijs

Voor een nieuwe gevelbekleding heb je de keuze uit verschillende materialen. Maar wie op zoek is naar een warme en natuurlijke uitstraling, die moet ongetwijfeld kiezen voor een houten gevelbekleding. Je kan hier kiezen voor verschillende houtsoorten en diverse uitvoeringen.

Hoe ga je te werk bij het aanbrengen van een houten gevelbekleding? Wat zijn je mogelijkheden? En wat is de prijs?

In dit artikel:

Waarom kiezen voor houten gevelbekleding?

houten gevel © Shutterstock - Een houten gevel past bij zowel een landelijke als een moderne woning

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je voor een gevelbekleding in hout zou moeten kiezen. Dit zijn maar enkele van de vele troeven.

+ De meeste mensen die kiezen voor een gevelbekleding in hout, die doen dat ongetwijfeld voor de warme en natuurlijke uitstraling van hout. Hout is een materiaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt als bouwmateriaal, en dat zal niet meteen veranderen. Hout is tijdloos, en dat geeft ook je gevel een tijdloze uitstraling.

+ Of het nu gaat om een moderne of een klassieke woning, een houten gevelbekleding kan toegepast worden bij elke type woning.

+ Je kan kiezen uit diverse houtsoorten en verschillende uitvoeringen. Hierdoor kan de ene houten gevelbekleding totaal verschillend zijn van de andere. Je hebt heel veel vrijheid om je gevelbekleding vorm te geven en creatief te zijn.

+ Zoals vermeld is hout al eeuwenlang een populaire bouwsoort. Die populariteit dankt hout vooral aan het feit dat het makkelijk te bewerken en te plaatsen is. Dit scheelt een pak in arbeidskosten. Bovendien kan hout makkelijk hersteld worden indien er schade is.

houten gevel © Shutterstock - Met een houten gevel kan ook een moderne woning een natuurlijke warmte uitstralen

Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gevel reinigen, renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een gevelwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwde of herstelde gevel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele gevelwerker?

Vergelijk prijzen van professionele gevelwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Laat je gevel reinigen, renoveren of herstellen door professionals. Zij leveren een gevel af die de uitstraling van je woning naar een hoger niveau tilt. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gevelwerkers

aanvraag starten


houten gevelbekleding © Shutterstock - Houten gevelbekleding is perfect te combineren met andere soorten gevelbekleding, zoals gevelpleister.

Welke houtsoorten kan je kiezen voor gevelbekleding?

Voor gevelbekleding komen heel wat houtsoorten in aanmerking. Het is belangrijk dat je voor houtsoorten kiest die bedoeld zijn voor buitentoepassingen. Deze houtsoorten kunnen immers goed overweg meer verschillende weersomstandigheden, zoals neerslag. Kies je voor gewoon hout voor binnentoepassingen, dan loop je het risico dat het hout binnen de kortste keren gaat rotten.

Andere criteria om een bepaalde houtsoort te kiezen, zijn de structuur van het hout en de duurzaamheid. De structuur bepaalt het uitzicht en de mate waarin het hout in de loop der jaren zal vergrijzen, terwijl de duurzaamheid uiteraard de levensduur van het hout zal bepalen. Voor gevelbekleding kies je best voor houtsoorten uit duurzaamheidsklasse I of II, wat de meest duurzame klassen zijn. Deze houtsoorten zijn het meest beschermd tegen regen, sneeuw, …

Dit zijn de houtsoorten die in aanmerking komen voor gevelbekleding.

Hardhout

hardhouten gevelbekleding © Shutterstock - Met hardhouten gevelbekleding geef je je woning een lichte exotische look.

Hardhout soorten zijn houtsoorten die in duurzaamheidsklassen I of II vallen. Ze worden gekenmerkt door het feit dat ze heel goed tegen allerlei weersomstandigheden kunnen. Zo kunnen ze zelfs onbehandeld geplaatst worden.

Naast een hoge weerstand hebben ze ook een lange levensduur, en zijn ze zeer vormvast.

Net als andere houtsoorten zullen ook hardhoutsoorten na verloop van tijd gaan vergrijzen. Indien je dit niet wil, dan kan je het hout altijd gaan behandelen, zodat het z’n oorspronkelijke kleur blijft behouden. Maar de meeste mensen zijn wel fan van vergrijsd hout, aangezien het een authentieke uitstraling heeft.

Dit zijn mogelijke hardhoutsoorten die in aanmerking komen als gevelbekleding.

Duurzaamheidsklasse I
(zeer duurzaam)
Duurzaamheidsklasse I of II
(duurzaam tot zeer duurzaam)
Duurzaamheidsklasse II
(duurzaam)
AfzeliaRobiniaAmerikaans cederhout
IpéMerbauAzobé
PadoekIrokoEuropees eikenhout
MoabiAfrormosia
Mansonia

Hardhoutsoorten zijn over het algemeen duurder dan traditionele houtsoorten. Dat komt uiteraard door de vele voordelen die ze hebben, zoals hun zeer duurzame karakter. Houtsoorten uit duurzaamheidsklasse I hebben een levensduur van meer dan 25 jaar, voor houtsoorten uit duurzaamheidsklasse II bedraagt de levensduur tussen de 15 en de 25 jaar.

Voor gevelbekleding met hardhoutsoorten betaal je gemiddeld tussen de 50 en de 150 euro per m². Hier zijn de kosten voor plaatsing niet inbegrepen.

Thermowood

thermowood gevelbekleding © Shutterstock - Thermowood gevelbekleding wordt vaak gekozen als goedkoper alternatief voor hardhout.

Thermowood is hout dat via een verhittingsproces verduurzaamd werd. Thermowood is dus niet echt één bepaalde houtsoort, maar is hout dat op een bepaalde manier behandeld is. Er zijn verschillende houtsoorten die deze behandeling kunnen ondergaan, maar meestal worden hiervoor houtsoorten gebruikt uit Europese bossen, die op een duurzame manier beheerd worden.

Door die thermische behandeling te ondergaan worden minder duurzame houtsoorten, zoals grenenhout of vurenhout, toch duurzamer. Hierdoor komen ze in een hogere duurzaamheidsklasse terecht, die vergelijkbaar is met die van hardhoutsoorten.

Vaak wordt voor Thermowood gekozen uit milieuoverwegingen. Thermowood is namelijk een ecologischer alternatief dan hardhoutsoorten, die uit bossen in Afrika en Azië komen. Een andere reden waarom vaak voor Thermowood wordt gekozen, is de scherpere prijs. Voor gevelbekleding met Thermowood betaal je een gemiddelde prijs die schommelt tussen de 30 en de 90 euro per m², excl. plaatsingskosten.

Hoe houten gevelbekleding plaatsen?

Bij het aanbrengen van houten gevelbekleding zijn er een aantal dingen waar je zeker rekening mee moet houden. Zo is een goede ventilatie heel belangrijk. Daarom kiest men ervoor om de houten gevelbekleding te plaatsen op een draagconstructie, die een spouw laat tussen de muur en de gevelbekleding. De ventilatie in de spouw zorgt ervoor dat het hout sneller kan opdrogen nadat het geregend heeft. Ook vangt de spouw eventuele temperatuurschommelingen op.

Tussen de muur en de gevelbekleding wordt ook nog een waterkerend en dampopen scherm geplaatst. Die verhindert dat vocht van buitenaf zich in de muur kan dringen. Zo worden vochtproblemen vermeden. Het scherm is bovendien ook UV-bestendig. Om esthetische redenen wordt hier vaak voor een zwart scherm gekozen.

De gevelbekleding zelf moet een minimale dikte van 15mm hebben. Vaak wordt zelfs gekozen voor een dikte van 18mm. De gevelbekleding wordt via schroeven of spijkers uit roestvrij staal op het raamwerk vastgehecht.

houten gevelbekleding © Shutterstock - Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten bij het plaatsen van houten gevelbekleding, zoals ventilatie en vochtwering.

Houten gevelbekleding combineren met gevelisolatie

Het plaatsen van houten gevelbekleding is een goede gelegenheid om meteen ook gevelisolatie aan te brengen. Met gevelisolatie zorg je ervoor dat je woning weer wat beter geïsoleerd is, en dan kan je niet alleen genieten van een vernieuwde gevel, maar ook van een lagere energiefactuur. En niet vergeten dat je voor het plaatsen van gevelisolatie in aanmerking komt voor het verkrijgen van premies van de overheid.

Om je gevel te isoleren, kan je kiezen uit diverse isolatiematerialen. Grofweg kan je kiezen voor harde isolatieplaten uit kunststof of zachte isolatiematerialen op basis van minerale wollen. De opbouw van de nieuwe gevel zal verschillen al naargelang de keuze die je maakt.

Gevelisolatie met minerale wollen

In het geval van gevelisolatie met minerale wollen wordt het isolatiemateriaal in de draagconstructie geplaatst. Bovenop de draagconstructie met daarin het isolatiemateriaal wordt dan nog een dampopen en vochtwerend scherm geplaatst, om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht van buitenaf. De gevel wordt vervolgens verder afgewerkt met de nieuwe houten gevelbekleding.

Net zoals in de methode zonder isolatie, wordt ook hier een spouw gelaten tussen het isolatiemateriaal en de houten gevelbekleding, om te gevel goed te kunnen laten ventileren.

Gevelisolatie met kunststof isolatie

Wanneer je kiest voor harde isolatieplaten uit kunststof, dan worden eerst de isolatieplaten op de oude gevel geplaatst. Deze worden vervolgens bedekt met het dampopen en vochtwerend scherm.

Nadat het scherm is aangebracht, brengt men de draagconstructie aan, waarop tot slot de houten gevelbekleding wordt aangebracht. Ook hier wordt een spouw gelaten tussen de isolatie en de gevelbekleding.

Heb je geen idee welk isolatiemateriaal je juist moet gebruiken? Aarzel dan niet om advies te vragen bij een isolatiespecialist in de buurt. Zij kunnen je advies op maat geven op basis van jouw persoonlijke situatie. Maak van de gelegenheid gebruik om offertes aan te vragen, zodat je meteen een idee hebt van de prijs. Voor het plaatsen van houten gevelbekleding met gevelisolatie zal de prijs schommelen tussen de 120 euro en de 250 euro per m². De prijs hangt sterk af van het soort isolatiemateriaal dat je kiest. Harde isolatieplaten uit kunststof zijn doorgaans duurder dan isolatiematerialen op basis van minerale wollen, zoals glaswol of rotswol.

Hoe gevelbekleding in hout afwerken en behandelen?

Of je nu kiest voor hardhout of voor thermisch gemodificeerd hout, het hout zal steeds een vergrijzingsproces ondergaan als gevolg van weersinvloeden en UV-stralen. Dit vergrijzingsproces heeft enkel een invloed op het uitzicht van het hout, niet op de kwaliteit ervan.

Wat betreft dit vergrijzingsproces vind je evenveel voorstanders als tegenstanders. Veel mensen vinden vergrijsd hout wel charmant, en laten dit proces z’n vrije loop. Anderen houden toch liever controle over dit proces. Je kan ervoor kiezen om de oorspronkelijke kleur van het hout te behouden, of je kan het vergrijzingsproces gecontroleerd laten verlopen.

Dit zijn je opties.

houten gevelbekleding © Shutterstock - Er zijn verschillende opties om je houten gevel af te werken.

Gevelbekleding egaal laten vergrijzen

Bij sommige gevels is het zo dat niet elk deel van de gevel even snel vergrijst. Dat komt bv. omdat sommige delen meer worden blootgesteld aan UV-stralen. Ook de vochtbelasting is bijvoorbeeld niet overal hetzelfde.

Dit kan je voorkomen door de gevelbekleding te behandelen met een dampopen en semi-transparante beits. Hiermee zorg je ervoor dat het hout gelijkmatiger vergrijst. Je zal de beits regelmatig terug moeten aanbrengen. De frequentie hangt vooral af van de mate waarin de gevel wordt blootgesteld aan UV-stralen en regen. Doorgaans moet de behandeling om de 6 maanden tot een jaar herhaald worden.

Je kan je gevel ook egaler laten vergrijzen door een goede ventilatie te voorzien. Ook gevels die gericht zijn naar het zuidwesten vergrijzen doorgaans egaler.

Transparante beits met UV-remmer

In een tweede optie kan je de gevel behandelen met een dampopen en transparante beits, die ook dienst doet als UV-remmer. Met deze beits bescherm je je gevel tegen het vergrijzingsproces. Ook hier moet je de beits op regelmatige basis terug aanbrengen. Doorgaans moet je een frequentie van zo’n 3 à 4 jaar aanhouden.

Dekkende beits

In een laatste optie kan je ook een beits aanbrengen met een dekkende kleurafwerking. Je kan hierbij kiezen uit een breed aanbod aan mogelijke kleuren, waardoor je een grote controle hebt over hoe je gevel er kan uitzien. Je kan ook hout aanbrengen dat vooraf al een kleurafwerking heeft gekregen. Zo kan je soms hout in een zwarte kleur krijgen.

Het enige nadeel van deze methode is uiteraard dat de oorspronkelijke kleur van het hout verloren gaat.

Hoe een houten gevel reinigen?

houten gevel reinigen © Shutterstock - Hoe je je houten gevel juist moet reinigen, hangt vooral af van de ondergrond en het type vervuiling

Net zoals alle andere type gevels, wordt ook een houten gevel blootgesteld aan allerlei weersinvloeden. Als gevolg hiervan raakt een gevel vervuild door bv. roet, algen en mos.

Om je gevel mooi proper te houden, is het daarom noodzakelijk om regelmatig een gevelreiniging te laten uitvoeren. Maar in tegenstelling tot andere soorten gevelbekleding, is hout een vrij gevoelig materiaal om te reinigen. Zo kan het hout schade oplopen indien je de gevel op een verkeerde manier reinigt. Om te weten op weke manier je het hout moet reinigen, moet je eerst de ondergrond en het type vervuiling analyseren. Pas dan kan je bepalen welke reinigingsmethode je moet toepassen.

Vraag daarom zeker hulp aan een professionele gevelreiniger. Zij hebben de nodige expertise en ervaring met het reinigen van gevels. Ook hebben ze de juiste materialen en reinigingsmiddelen ter beschikking om je houten gevel op een correcte manier te reinigen.

Via onze offertepagina kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen voor het laten reinigen van je gevel.

Wat is de prijs voor houten gevelbekleding?

De prijs voor het laten aanbrengen van een houten gevelbekleding hangt af van verschillende factoren. Zo zal de oppervlakte van je gevel uiteraard een rol spelen. Ook de moeilijkheidsgraad van de werken heeft een invloed op de prijs.

Tot slot moet je ook rekening houden met het feit dat de prijs kan variëren al naargelang de houtsoort die je kiest. De prijs voor het aanbrengen van houten gevelbekleding schommelt daarom tussen de 100 en de 200 euro per m². In deze prijs zit zowel de BTW als de plaatsingskosten. Hou er rekening mee dat de prijs kan verhogen indien je er ook voor kiest om gevelisolatie te laten aanbrengen.

Gratis offertes voor het plaatsen van gevelbekleding

Op zoek naar een geschikte specialist die je houten gevelbekleding kan plaatsen tegen een scherpe prijs? Via onderstaand formulier vraag je prijzen op bij meerdere specialisten actief in jouw regio. Vergelijk de offertes die je van hen ontvangt, en bespaar zo tot wel 35% op de kostprijs.

Alle offertes zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


gevelwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gevelbekleding: het complete overzicht
Gevelwerken in uw buurt
Offertes voor gevelwerken